facebookVig Dyreklinik

din dyrlæge i Odsherred


Flåtbid (tægebid)

 


skovflt1skovflt2

 

 

 

 

 

 

Flåters (ofte fejlagtigt kaldet tægers) bid giver oftest anledning til lokal hudirritation, men man skal være opmærksom på, at de også kan overføre farligere sygdomme.

Ved bidstedet vil der tit kunne ses hævelse og rødme, og at dyret virker irriteret. Dette vil nemt kunne føre til, at dyret bider eller kradser sig i området. Såfremt dette sker, risikeres det, at flåtens bagkrop rives af, mens kæbepartiet efterlades begravet i huden.

Et tilbageblevet kæbeparti skaber normalt en lokalirritation og kæbepartiet afstødes. Tilstanden kan dog blive antibiotikakrævende og kræve tilsyn af en dyrlæge. Men flåterne kan derudover også overføre mere alvorlige sygdomme:

Borreliose

Borreliose skyldes bakterien Borrelia Burgdorferi, og overføres med flåtens spyt.

Denne overførsel sker inden for de første 12-24 timer efter at flåten har bidt sig fast – og sygdommen kan opstå 2-18 uger herefter.

Symptomerne hos dyret er feber, træthed, hævede lymfeknuder samt led- og muskelsmerter. Eventuelt kan ses nervelammelser, især af ansigtsnerven. I visse tilfælde kan der ses epileptiske anfald og forstyrrelser i hjertets funktion.

Det er dog langt fra alle hunde, som smittes med Borrelia-bakterien, der udviser tegn på sygdom. Faktisk menes det, at 15-20 % af de danske hunde har antistoffer mod Borrelia, som tegn på at de har været inficeret uden at udvikle sygdom. Der er kun set meget få tilfælde med Borreliose hos kat.

Diagnosen er svær at stille, idet det, man kan måle i blodet er dyrets niveau af antistoffer mod bakterien - men dette tal i sig selv siger ikke noget om dyrets infektionsstatus, idet mange af vores kæledyr HAR antistoffer mod Borrelia. Påviser man derimod en stigning i dyrets antistofmænge, er diagnosen mere sikker.

Behandlingen er afhængig af sygdommens udvikling, men består oftest at antibiotika kombineret med diverse støtteterapi.


Anaplasmose

Anaplasmose skyldes forskellige Ehrlichia-bakterier, og overføres ligesom borreliosen med flåtens spyt.

Man mener, at virus først overføres efter de første 12-24 timer.

Dyrets symptomer er varierende, men der kan ses feber, træthed, manglende appetit, haltheder, ledsmerter, opkast og/eller luftvejssymptoemer. I sjældne tilfælde ses blødninger i slimhinder/næseblod.

Diagnosen stilles ved at påvise antistoffer mod Ehrlichia spp. i en blodprøve.

Sygdommen behandles med antibiotika.

Tick-borne encephalitis 

TBE (Tick-borne encephalitis), et et virus, der nu ses udbredt hos flåter i hele Danmark.

Sygdommen er endnu ikke diagnosticeret veterinært i herhjemme, men hos mennesker er symptomerne træthed, mave/tarm-problemer, respirationsbesvær og eventuelt feber.

Forebyggelse af smitte.

Flåtbid kan hos hund forebygges ved anvendelse af midler som ”Prac-tic”  og ”Bayvantic”, og hos kat ved brug af ”Frontline”.

Såfremt en flåt har bidt sig fast, fjernes den nemmest med brug af en ”flåt-tang”, som findes på markedet i flere udformninger. Princippet er generelt, at flåttangen fikserer flåtens hoved, hvorefter en langsom og vedvarende drejende bevægelse af tangen efter kort tid får flåten til at slippe sit tag. Eftersom flåten fjernes levende på denne måde sikres det, at kæbepartiet kommer med ud.

Undgå midler, der dræber flåten, idet risikoen for et tilbageblevet kæbeparti øges.

Undgå ligeledes at påsmøre vaseline og/eller margarine, der kan få flåten til at tømme sit maveindhold og dermed øge risikoen for smitteoverførsel.

Adresse

Gl. Nykøbingvej 31b

4560 Vig

tlf: 59 31 81 00

  

  

 

Få minutter fra Holbæk af den nye rute 21

 

 

 

åbningstider

mandag - fredag: 9 - 17

lørdag: 9 - 12

telefontid

mandag - fredag: 8 - 17

lørdag: 9 - 12

 

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.